Flisevalg-vedligeholdelse

Når du vælger dine fliser:
Fliser kommer i alle former, farver, materialer og slidstyrker. I den sammenhæng findes der en inddeling i seks kategorier, så du nemt kan se, hvilke fliser der er i stand til at klare hvilke behov. Vi anbefaler dog altid at søge yderligere oplysninger eller få faguddannet vejledning,
da individuelle forhold kan gøre sig gældende:

Slidstyrke 1: Vægfliser (vægbeklædning mv.)

Slidstyrke 2: Gulve med let slid
(badeværelser i privatbolig)

Slidstyrke 3: Gulve med alm. slid (hele
boligen undtagen køkken og bryggers)

Slidstyrke 4: Gulve med stærkere slid (hele boligen)

Slidstyrke 5: Gulve med stærkt slid (butikker,
hoteller, skoler mv.)

Uglaserede: Gulve med meget stærkt slid
(shoppingcentre, lufthavne, værksteder mv.)

Værd at vide
Det bliver stadig mere og mere populært at vælge fliser som gulv- og vægbeklædning.
Det er der heller ikke noget at sige til. De er praktiske, slidstærke og lette at vedligeholde.
Og så giver de et hav af muligheder for at skabe et personligt udtryk.

Inden du vælger, er der dog en række ting, der er værd at vide

Flise prøverne der fremvises er alene retningsgivende for hvordan den leverede vare fremstår.

Keramiske fliser er fremstillet af naturens materialer, hvor hver enkelt produktion/brænding er unik og der vil derfor være mindre afvigelser i farvetone, overflade og struktur fra produktion til produktion.

Det er uhyre vigtigt at bestille fliser nok til en given opgave, da man ikke, på et senere tidspunkt, kan være sikker på at få levering fra samme produktion/brænding, ligeledes er det en rigtig god ide at have mindst en kasse fliser i overskud til en eventuelt senere reparation.

De fleste fliser sorteres i størrelser/kaliber efter brænding med en tolerance på ca. 1,2 mm, denne størrelsesforskel optages ved at anvende en fuge på min. 4-5 mm i bredden, en del fliser leveres dog også - eller kun som rectificeret, hvilket betyder at de istedet for størrelses sortering kommer igennem et kantskære anlæg hvor de tilpasses til nøjagtig samme størrelse og dermed kan monteres med en fuge helt ned til 2 mm bredde.

En flise er som regel ikke 100% plan, ifølge EU normerne er planhedstolerancen 0,5%, hvilket betyder at man altid ved nedlægning i forbandt skal kontrollere om det kan udføres med tilfredsstillende resultat inden fliserne monteres. Det kan f.eks. være nødvendigt at ændre fra 1⁄2 forbandt til 1⁄4 forbandt.

For at minimere planhedstolerancer kan vi anbefale BS Nivelleringssystem ved såvel store formater fliser som når fliserne skal lægges i forbandt.

Rengøring og vedligeholdelse af glaserede og ikke-sugende uglaserede klinker og fliser

Overfladen er lukket og kræver ingen løbende vedligeholdelse.

Inden ibrugtagning afrenses overfladerne for fugerester og fugeslør, det nemmeste er at foretage afrensningen med rent vand inden cementen hærder helt op, evt. hærdet ikke afrenset fugerester/slør kan afrenses med LIP Klinkerens fortyndet med vand i for holdet ca. 2:10 afhængig af omfanget.

Når overfladerne er helt rengjorte anbefaler vi at man forsegler fugerne med enten en ALFIX eller LIP Fugeforsegler.

Den daglige rengøring foretages ved støvsugning og evt. vask med varmt vand tilsat LIP Flisevask i forholdet 1:10. Brug aldrig bløde sæber eller rengøringsmidler der efterlader et ”plejende” fedtet lag - som snavset vil sætte sig i. En evt.“sæbefilm” kan fjernes med LIPGrundrens.

Når ovennævnte råd følges vil Deres flisebelægning altid fremtræde flot og rent!